Ma - Vrij : 08:45 - 17:30.
info@optifisc.nl
010 - 284 06 43

Nieuwsbericht

Lager gebruikelijk loon 2020

//
Posted By
/
Comment0
/
Categories

De versoepeling van de gebruikelijk loonregeling voor ondernemers met een BV (DGA’s) is onlangs verder toegelicht. Bij omzetdaling mag het gebruikelijk loon in 2020 evenredig lager zijn. Maar hoe berekenen we dat? Gelden er voorwaarden?

Goedkeuring
De Staatssecretaris keurt onder voorwaarden goed dat het gebruikelijk loon over 2020 wordt bepaald volgens de volgende berekeningen. Het gaat daarbij om de omzet exclusief de omzetbelasting.

Gebruikelijk loon 2020 = A x B/C

A = het gebruikelijk loon over 2019

B = de omzet over de eerste vier kalendermaanden van 2020

C = de omzet over de eerste vier kalendermaanden van 2019

De goedkeuring kan meebrengen dat het loon van de DGA lager is dan € 46.000, 75% van het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking of het loon van de meestverdienende werknemer (zie artikel 12a van de Wet LB).

Deze goedkeuring leidt uiteraard niet tot een hoger gebruikelijk loon en laat de wettelijke mogelijkheden onverlet om een lager gebruikelijk loon aannemelijk te maken.

Voorwaarden

  1. De rekening-courantschuld of het dividend neemt niet toe als gevolg van het lagere gebruikelijk loon.
  2. Als de DGA feitelijk meer loon heeft genoten dan volgt uit bovenstaande berekeningen, geldt dat hogere loon. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als de BV voor de DGA gebruikmaakt van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Een eventuele uitkering op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) vormt geen genoten loon uit de dienstbetrekking en heeft daarom geen gevolgen voor het gebruikelijk loon.
  3. Als uw omzet in 2019 of 2020 is beïnvloed door bijzondere zaken, zoals een oprichting, staking, fusie, splitsing of bijzondere resultaten, past u de berekening toe zonder die beïnvloeding.

Andere gevallen: maatwerk
In geval van bijkomende omstandigheden is het mogelijk om in overleg met de Belastingdienst een (nog) lager gebruikelijk loon vast te stellen.

Tip: Aantonen dat de omzetdaling veroorzaakt is door de coronamaatregelen is niet nodig. U kunt deze goedkeuring zonder overleg met de Belastingdienst toepassen. Maatwerk, resulterend in een nog lager gebruikelijk loon, vraagt wel overleg.