Waarschuwing bij geldautomaten: card trapping

Waarschuwing bij geldautomaten: card trapping

Nu skimmen minder plaatsvindt doordat pinpassen een chip hebben gekregen in plaats van de magneetstrip, bedenken criminelen nieuwe manieren om pinners hun geld afhandig te maken.

De nieuwste methode heet ‘card trapping’, waarschuwde de politie. In de pasinvoermond van de pinautomaat wordt een klemmetje geplaatst, waardoor de pas na de transactie blijft hangen en de klant denkt dat die door de machine is ‘opgegeten’.

Intussen heeft de crimineel dan al over de schouder meegekeken naar de pincode. De pinner die zijn pas niet terugkrijgt, zal denken dat er een storing is en weglopen. Dat is het moment dat de fraudeur in actie komt: “Binnen enkele minuten wordt de rekening van de klant leeggetrokken”, stelt de politie. De politie adviseert mensen die hun pinpas verliezen in een automaat om niet weg te lopen, maar direct de bank en de politie te bellen. Belangrijk is om ook te kijken naar opzetstukken op de pas invoer en/of het cijfertableau.

Hoe werkt Card Trapping precies?

Dit is mogelijk door een klem, tape of touw in de pinautomaat te plaatsen. Dat gebeurt via een soort opzetstuk dat op de normale kaartlezer geplaatst wordt. Op die manier blijft de pinpas in de automaat zitten als de transactie is afgerond. Klanten denken dan dat de pinpas is ingeslikt en lopen weg om later hun bank te bellen.

De criminelen kunnen vervolgens de pinpas wel verwijderen met bijvoorbeeld een pincet. De pincode hebben ze dan afgekeken tijdens het pinnen of er is een laag over de toetsen heen geplaatst die automatisch ‘meeleest’.

Cash trapping

Deze manier van fraude wordt ook wel de Lebanese Loop genoemd. Er bestaat ook een variant van card trapping waarbij geld wordt tegengehouden. Dit wordt cash trapping genoemd en zorgt er dus voor dat het opgenomen geld niet uit de pinautomaat komt. De klant gaat er dan vanuit dat er een defect is en vertrekt. De rest kunt u wel raden.

Bron: ANP/Politie/nu.nl